Cofnij

Moskole - placki z ziemniaków

Pyszne placki, które mogą być podstawą kanapek lub dodatkiem do dania głównego
Rodzaj: Side Dish
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 10

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szt jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 325 g mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 15 min.
  • W tym czasie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrośnięte drożdże.
  • Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy na 20 min, przykryte ściereczką.
  • Formujemy płaskie placuszki, które smażymy bez tłuszczu na gorącej patelni.