Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Pyszne, delikatne i nie za słodkie ciasto jogurtowe.
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Czas łącznie
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj:
Dessert
Kuchnia:
Polish
Liczba porcji:
12
Składniki
1
kg
rabarbaru
250
g
miękkiego masła
180
g
cukru
2
łyżki
cukru waniliowego
4
szt.
jajka
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
400
g
mąki pszennej
200
g
jogurtu naturalnego
kilka
kropel
aromatu waniliowego
Wykonanie
Rabarbar myjemy, osuszamy i tniemy w kawałki wielkości 2 cm.
Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierająć masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy.
Miksujemy, dodając po łyżce jogurt, na koniec dodajemy aromat.
Ciasto przekłądamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Na wierzch układamy pocięty rabarbar
Pieczemy w 180 stopniach około 45-60 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Uwagi
Ciasto możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem czy kruszonką