Szybkie bułki pszenne
Bułki pszenne, które możecie upiec nawet na śniadanie. Świetne do słodkich jak i wytrawnych kanapek.
- 500 g mąki
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 14 g suchych drożdży
- 5 łyżek oleju
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok 30 min.
Ciasto dzielimy na 6-8 równych kawałków i formujemy bułeczki. Jeśli chcemy, nacinamy je nożemy nie do końca, tworząc przedziałek.
Odstawiamy bułeczki do napuszenia na ok. 20 min. Jeśli bułeczki mają być obmączone, jak w piekarni, to przed ostatnim wyrastaniem, posypujemy je mąką.
Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min.
Studzimy na kratce.