Cofnij

Szybkie bułki pszenne

Bułki pszenne, które możecie upiec nawet na śniadanie. Świetne do słodkich jak i wytrawnych kanapek.

Składniki

  • 500 g mąki
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 14 g suchych drożdży
  • 5 łyżek oleju

Wykonanie

  • Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok 30 min. 
  • Ciasto dzielimy na 6-8 równych kawałków i formujemy bułeczki. Jeśli chcemy, nacinamy je nożemy nie do końca, tworząc przedziałek.
  • Odstawiamy bułeczki do napuszenia na ok. 20 min.  Jeśli bułeczki mają być obmączone, jak w piekarni, to przed ostatnim wyrastaniem, posypujemy je mąką.
  • Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min. 
  • Studzimy na kratce.