Cofnij

Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym

Pyszne, proste do zrobienia ciasto bez pieczenia.

Składniki

Krem

  • 250 g masła zwykłego lub roślinnego
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • garść posiekanych orzechów
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie

Masa

  • Masło ucieramy na gładką masę, dodając po łyżce masy kajmakowej.
  • Śmietanę wlewamy do rondelka, dosypujemy kawę i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Kawę dodajemy do kajmaku i miksujemy.
  • Na papierze lub folii rozkładamy warstwę 6 herbatników, które smarujemy kremem. Powtarzamy czynność, do wykończenia kremu.  Powinno być 4 warstwy herbatników.

Polewa

  • Składniki polewy przekładamy do rondelka i zagotowujemy mieszająć.
  • Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami i podprażonymi płatkami migdałów.