Cofnij

Sałatka z pieczarkami, kukurydzą, serem i szynką

Szybka do zrobienia sałatka, dzięki której sprzątniemy resztki z lodówki.
Kuchnia: Polish

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 200 g sera żółtego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 średnia cebula
  • 5 pieczarek
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez

Wykonanie

  • Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min.
  • Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy.
  • Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę.
  • Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania.