Sałatka z pieczarkami, kukurydzą, serem i szynką
Szybka do zrobienia sałatka, dzięki której sprzątniemy resztki z lodówki.
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 200 g sera żółtego
- 5 ogórków kiszonych
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 200 g szynki konserwowej
- 1 średnia cebula
- 5 pieczarek
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól, pieprz do smaku
- majonez
Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min.
Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy.
Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę.
Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania.