Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone
Pyszne, kruche rurki nadziane kremem
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas łącznie
30
minuty
minut
Kuchnia:
Polish
Liczba porcji:
16
Składniki
Ciasto
250
g
mąki
125
g
masła
125
ml
śmietany 18%
szczypta
soli
2
łyżki
cukru waniliowego
Krem
250
g
mascarpone
3
łyżki
cukru
250
ml
śmietany kremówki
Wykonanie
Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto.
ciasto przekładamy do torebki i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i tniemy na 3 cm pasy.
Pasy owijamy wokół nasmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min.
Zdejmujemy rurki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia
Krem
Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę.
Nadziać za pomocą szprycy rurki