Go Back

Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

Pyszny i szybki pomysł na obiad.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała śmietana 30%
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 100 g sera Lazur
  • 5-6 łyżek wody spod makaronu lub zalewy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy.
  • Szpinak kroimy w paski, jeśli chcemy, możemy przelać go na sicie gorącą wodą.
  • Do cebuli dorzucamy szpinak. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy wodę lub zalewę, dorzucamy wyciśnięty czosnek i pokrojone w paski pomidory.
  • Dodajemy śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy makaron polany sosem.