Go Back

Szybka masa makowa z mielonego maku

Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa do makowców, ciast z makiem

Składniki

  • 2 op mielonego maku (400g łącznie)
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 300 g bakalii (orzechy, daktyle, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, morele)
  • 8 łyżek miodu (lub 4 miodu i 5 cukru)
  • 1 łyżka amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy, jak będzie gorące dodajemy mak, dokładnie mieszamy.
  • Jeśli mleko szybko się całe wchłonie a masa jest sucha, dolewamy jeszcze ciut mleka.
  • Dodajemy posiekane bakalie, miód, amaretto, masło i skórkę pomarańczy. Cały czas podgrzewając mieszamy.
  • Próbujemy masę. Jeśli za sucha, dodajemy ciut mleka, jeśli za mało słodka, dodajemy miodu lub cukru, jeśli za mdła, dodajemy amaretto lub olejku migdałowego.