Przetwory | Sałatki/Surówki

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

11 lipca 2016

ogorki musztardowe2

Ogórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju użytej musztardy, mogą być delikatniejsze lub ostrzejsze. Ja używam musztardy sarepskiej lub takiej charakterystycznej musztardy ze Słowacji 😉

Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru.

ogorki muszatrdaowe

Ogórki w zalewie musztardowej,  co roku robią furorę na każdym rodzinnym spotkaniu czy w gronie przyjaciół.

Konsystencja zalewy a raczej jej jednorodność w dużej mierze zależy od użytej musztardy. Może się okazać, że pozostaną Wam w niej kawałki musztardy, wystarczy wtedy trzepaczką metalową je rozmieszać o ile przeszkadzają.

Koper możecie, ale nie musicie dodawać, ogórki wychodzą pyszne zarówno w wersji z koprem jak i bez. W kupnym wariancie tych ogórków, koper nie występuje.

kozackie2

Powiem szczerze, że jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 20-25 min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty.

 

Only registered users can comment.

    1. Czosnek tylko do ozdoby. Koper można dać, ale nie jest wymagany. Ogórki robiłam zarówno z koprem i bez niego, w obu wariantach są pyszne, za to ten fakt dodam do wpisu – dzięki 😉

        1. Niestety nie robiłam nigdy z miodem, nie wiem jak się ogórki zachowają i jaką ilość dodać. Można zrobić testową partię a miodu dodać tyle, aby zalewa była dobra w smaku.

  1. Czy normalne jest to, że jak ogórki ustały się w słoikach to zaczęła oddzielać się musztarda. Wyglądają jakby sie zważyły.

    1. Tak. To w dużej mierze zależy od musztardy. Ja używam słowacką i rzadko kiedy, udaje się uzyskać jednolitą zalewę, tylko musztarda zbija się w kuleczki. Spokojnie, ogórki wychodzą pyszne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *