Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest!
Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki.
Tak, tak, bo w zasadzie obie pasty różnią się od siebie przyprawami i zawartością pomidorów. Pindżur je zawiera, ajwar nie.
Jeśli więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur.
Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów.
W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;)
Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów.
Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią lub bez.
Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy.
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 1 bakłażan
- sól, pieprz,
- 3 łyżki cukru
- 8 papryk czerwonych
- 1 główka czosnku
- 1 papryczka chili
- ocet jabłkowy
- 1,5 kg pomidorów lub przecieru
Instrukcje
- Bakłażana pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach
- Papryki myjemy, dzielimy na ćwiartki lub połówki i pieczemy do poczernienia miejscami skórki.
- Gorące papryki wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy.
- Papryki odstawiamy na 15-30 min i obieramy ze skórki.
- Pomidory obieramy, usuwamy końcówkę ogonka i kroimy w ćwiartki.
- Pomidory dusimy aż zredukuje się znacznie ilość wody/soku w garnku.
- Dodajemy do nich czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę i bakłażana.
- Solimy i pieprzymy.
- Dusimy jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji.
- Dodajemy pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek.
- Blendujemy.
- Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy.