Dania bezmięsne | Pozostałe

Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów

25 października 2016
Jump to recipe

Zdarza Wam się robić coś ” na szybko”? Na pewno… Wtedy przydaje się nam przyprawa uniwersalna. Nie podam nazw, bo wszyscy wiemy o co chodzi. Tylko nasza przyprawa nie zawiera żadnych dziwnych dodatków tylko zdrowe warzywa, które sami wybieramy w ilościach jakie lubimy. TO, czy chcecie dodać tam dodatek jakim jest sól, też pozostawiam Waszemu wyborowi. Ja nie solę, więc soli u mnie też brak w przyprawie.

Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”.

To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu czy innych dziwnych dodatków. Często przeznaczam na taką jarzynkę warzywa, które już pierwszą świeżość mają za sobą i są lekko zwiędnięte.

Przyprawa składa się z suszonych warzyw. Możesz je ususzyć w suszarce do suszenia grzybów, w piekarniku przez 4-5h w 100 stopniach, czy położyć na gazecie na kaloryferze. Każdy sposób jest dobry. Do warzyw możecie dodać np kurkumę, czosnek granulowany czy suszony lubczyk, a całość zmielić dodatkowo w młynku na proszek – to znowu od Was zależy jakiego rodzaju przyprawę chcecie mieć.

Wrzucone do wody warzywa, ładnie pęcznieją i nadają smaku, a o to właśnie nam chodzi.

Ja przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik.

 

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *