Knedle ze śliwkami kojarzą mi się z wrześniem i pierwszymi dniami szkoły. Mama robiła je rzadko i chyba tylko 1-2 razy w roku, właśnie we wrześniu. Takie oryginalne knedle, mają dość ciężkie ciasto, składające się z mąki i ziemniaków. Dzisiaj lżejsza propozycja, ponieważ część ziemniaków zastępujemy serem białym i tak otrzymujemy bardzo delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 😉
Pamiętam moje dziecięce wytwory knedlo-klusko-podobne. Chyba można było tymi kulami ciasta zabijać, bo były tak twarde 😉 Nie wiem nawet jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek 😉
Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już tak nie pachną 😉 Knedle koniecznie u nas jemy z bułką tartą, ale niektórzy jedzą je ze śmietaną czy nawet polane roztopionym masłem.
Jeśli z jakiś względów zwykłe ciasto na knedle jest dla was niedobre, spróbujcie tego z serem białym, który ciastu nadaje delikatniejszy smak, trochę podobny do leniwych.
W zależności od rodzaju śliwek i ich wielkości, do środka knedli wkładam całą, wydrążoną śliwkę lub jej połówkę. Jeśli śliwki są mało słodkie, do każdej śliwki wsypuję łyżeczką odrobinę cukru.
I ważna rzecz, ilość mąki jest dość orientacyjna, ponieważ sery różnych producentów mają różną gęstość. Jeśli użyjemy dość wilgotnego sera, będziemy musieli dodać więcej mąki. Ogólnie chodzi nam o uzyskanie zwięzłej, nie lepiącej się do rąk masy.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…