Jak ugotować jajko na twardo
Dzisiaj lekcja druga, w której nauczysz się gotować jajko na twardo.
Zanim przystąpisz do gotowania jajka na twardo, warto zapoznać się z lekcją 1, gdzie mówiliśmy o przygotowaniu jajek do gotowania.
Na wszelki wypadek dla przypomnienia:
1. Jajko musi mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki lub włożyć na kilka minut do miseczki z ciepłą wodą.
2. Jajko wkładamy na osolony wrzątek – pozwoli to nam kontrolować dokładny czas gotowania jajka
Jedyną różnicą w przygotowaniu jajka na twardo jest czas gotowania. Tutaj jajko gotujemy 9-10 minut w wypadku większych jajek, mniejsze możemy gotować 6-8 minut.
II SPOSÓB
Wkładamy jajko do zimnej i osolonej wody. Zagotowujemy.
Wyłączamy palnik i przykrywamy garnek. Odstawiamy garnek na 10 minut.
Jajka są gotowe!
Witaj
Podam przepis mojej teściowej , moim zdaniem jest idealny
Wkładam jaja do zimnej wody i zagotowywuje .Gdy woda się zagotuje wyłączam gaz i czekam 12 minut , po tym czasie wyjmuje jaja , zawsze są delikatne .
ps
nie można długo gotować jajek – obwódka jest szkodliwa
No tak, ja też od jakiegoś czasu gotuję tak jajka, tylko trzymam je 10 minut pod przykryciem (przeczytałam tą metodę u jakiejś innej blogerki). Dzięki za przypomnienie. Wpis uzupełniłam o tą metodę.
Nie wiedziałam, że obwódka jest szkodliwa, ja ją raczej traktowałam do tej pory bardziej jako nieestetyczną niż szkodliwą.