Do chleba | Fit | Low-Carb (LCHF)

Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb)

28 czerwca 2016
Jump to recipe

pasta brokulowa

Dzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem.

Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna.

Wakacje, lato,  to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw i owoców i jeść je pod różnymi postaciami. Piękna soczysta zieleń, czerwieniejące się pomidory, bakłażany… można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć 😉

Przepis na pastę jest bardzo uniwersalny. W oryginalnej wersji przepisu, jest to wariant pasty low-carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny.

Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni.

Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu.

Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również jako dip do warzyw czy krakersów na imprezie czy grillu.

pasta borkulowa2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *