Sos grzybowy to doskonały dodatek do wielu potraw – mięs, klusek czy placków. Warto go zrobić szczególnie teraz, kiedy możemy kupić na rynku świeże grzyby, bo sos z mieszanki grzybów jest najlepszy.
Idealnie komponuje się z natką, więc nie zapominajmy o dodaniu jej jako wykończenie dania.
Składniki
- 500 gr dowolnych grzybów ( u mnie maślaki i podgrzybki)
- 3 łyżki masła
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 100 ml śmietanki
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Cebulę szklimy na rozpuszczonym maśle.
- Na cebulę wrzucamy obrane i pokrojone grzyby.
- Dusimy ok 5 min.
- Po tym czasie podlewamy wodą dodajemy przyprawy i dalej dusimy.
- Jak grzyby zmiękną dodajemy śmietanę.
- Jeśli lubimy sosy gęste, zaprawiamy sos mąką (w kubeczku rozmieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i sosu)
- Dodajemy do grzybów i chwilkę podgrzewamy.
© 2024 MieszamWGarnku