Co prawda na blogu był już przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami…. No właśnie, bo miał to być przepis na wątróbkę z dodatkiem jabłek, ale po jego napisaniu stwierdziłam, że gwiazdą dania są jabłka i to im poświęcony jest w zasadzie cały wpis. Jabłka są po prostu rewelacyjne. Delikatnie podsmażone na maśle jabłko tworzy pyszną delikatną skorupkę, a całość cząstki jabłek, rozpływa się w ustach.
Tu nie ma co rozpływać się nad zaletą takiego dodatku do mięsa, trzeba go po prostu spróbować. Jabłka w tym daniu są niewątpliwą gwiazdą, a cała reszta stanowi dla niej tło 😉
Tutaj muszę również zwrócić uwagę na wkład mojego taty w to danie. Tata umie genialnie pociąć cebulę w piórka, dzięki czemu duszona przez niego cebulka smakuje wyjątkowo dobrze ale również kapitalnie się prezentuje – delikatnie i subtelnie 😉 A jak smakuje… mi jeszcze daleko do takiego majstersztyku 😉 Swoją drogą muszę którego dnia podejrzeć, jak on to robi 😉
Tak przyrządzone (czyli bardzo prosto ;)) jabłka, możecie z powodzeniem używać do wielu dań mięsnych zarówno smażonych, pieczonych jak i duszonych.
Jak dla mnie zestawienie jabłek z cebulką jest przepyszne, a jako dodatek, mile urozmaicą codzienny obiad.
Przepis zaczerpnięty ze skarbnicy przepisów, czyli od mamy.