Ciasta z kremem | Ciasta z owocami

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

27 lipca 2017

Jeśli nie macie pomysłu na ciacho na weekend, spieszę Wam z podpowiedzią. I to jaką! Dzisiaj przepyszna tarta, nadziana doskonałym nadzieniem serowym i owocami. Niech za reklamę robi to, co stwierdziła moja mama, że to najlepsza tarta jaką zrobiłam. A zrobiłam już nie jedną 😉

Ciasto jest idealnie kruchutkie. Serowy krem lub sernik, zwijcie jak tam chcecie, bardzo delikatny. Owoce możecie wyłożyć po upieczeniu lub zapiec w  serowej masie, zależy jaki macie pomysł na ciacho. Na górę dla chętnych można wylać galaretkę. W zasadzie nie wiem czy to sernik na kruchym spodzie, czy tarta z serowym nadzieniokremem. Nazywajcie jak chcecie. W smaku rewelacja.

Jeśli tarty nie zjecie w miarę od razu, owoce na wierzch dodajcie już po zapieczeniu serowej masy. Po prostu kolejnego dnia, zapiekane owoce tracą na wyglądzie. Na smaku bynajmniej nie 😉 Jeśli tarta będzie pałaszowana w ciągu 1-2 dni, możecie spokojnie zapiekać owoce.

I wiecie co? To ciacho ma to co dla mnie najlepsze a zawsze mam problem z wyborem rodzaju ciacha na weekend. Ma owoce, bo przecież lato. Kiedy jak nie teraz piec owocowe ciasta. Ma kruchy spód i ma krem czy też warstwę serową, która zastępuje doskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę 😉

Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku.

Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie z ilością porzeczek, całość możecie potraktować cukrem pudrem. Ja go unikam, ale od czasu do czasu, szczególnie do pączków czy faworków – czemu nie 😉

Gwarantuję, że ciasto posmakuje największym niejadkom. Swoją drogą żałuję, że nie przetestowałam tarty na sąsiedzie, który nie jada owoców. Ciekawe czy by zdejmował warstwę owoców z góry czy jednak by się przekonał do nich? Może następnym razem… Chociaż trochę mi go szkoda, bo biedak dostaje tylko wypieki z owocami, których nie jada ;( Szanowny sąsiedzie, na jesieni i w zimie, postaram się poprawić 😉

Ja użyłam 2 dużych opakowań sera białego  Wieluń. Nie trzeba nic z nim robić. Jeśli jednak używacie zwykłego sera białego, trzeba będzie go zmielić i raczej użyjcie sera tłustego dobrej jakości, ewentualnie jakiegoś z wiaderka. A w serku Wieluń jestem po prostu zakochana 😉 Mogę go wcinać łyżkami sam.

 

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

Składniki

    Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g twardego masła
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody opcjonalnie
    Masa serowa
  • 900 g sera kanapkowo-sernikowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • Owoce do przybrania

Sposób przygotowania

  • Ze składników zagniatamy kruche ciasto.
  • Jeśli trzeba, dodajemy lodowatą wodę.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 min do lodówki.
  • Foremkę smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem.
  • Ciasto dziurawimy widelcem i obciążamy (groch, fasola, specjalne kulki).
  • Podpiekamy 15 min w 180 stopniach.
  • Wyjmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 min.
  • Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem.
  • Wykładamy masę na podpieczony spód.
  • Dodajemy owoce.
  • Pieczemy jeszcze 20 min.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/tarta-nadzieniem-serowym-owocami-lata/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *