Boże Narodzenie | Ciasta ucierane | Serniki | Wielkanoc

Sernik krakowski

30 marca 2016

sernik krakowski

Sernik krakowski… tak, to niewątpliwie wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak jeszcze jako dziecko jeździłam z mamą do babci. Przy kamienicy babci a raczej przy przystanku autobusowym była cukiernia. Tam mama kupowała mi kawałek sernika krakowskiego. Pachnącego, mięciutkiego z piękną kratką i lukrem. Ten smak pamiętam do dziś! Zresztą w prawdziwej cukierni pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem.

Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską;) U nas oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów 😉 Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie. A spód jak wiadomo, prosty nie jest, bo lubi nasiąkać i się niedopiekać, więc pieczemy go jakieś 15 min sam i dopiero potem wylewamy serową warstwę.

Zapraszam zatem na sernik krakowski, zwany również sernikiem z kratką. Swoją drogą może powinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:)

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Składniki

    Ciasto
  • 240 gr mąki
  • 160 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
    masa serowa
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto.
  • Chowamy do lodówki na 30min - 1h
  • Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki.
  • Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach
    Masa serowa
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
  • Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą.
  • Żółtka ubijamy na puch z cukrami.
  • Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy.
  • Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Wykładamy masę serową na podpieczony spód.
  • Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta.
  • Pieczemy jeszcze ok 60 min.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krakowski/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *