Maj to miesiąc, kiedy niecierpliwie czekam na taki pyszny i dojrzały rabarbar i na porządne truskawki o smaku truskawek. Ciasto na które dzisiaj zapraszam, to połączenie tego co najlepsze – kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką.
Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji.
Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników, a nie kupione z cukierni. Plus też taki, że ładujecie sobie dowolną ilość owoców. W plackach z cukierni często owoców jak na lekarstwo ;( No i oczywiście, nie musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi.
Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców.
Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto w miarę szybko z niej wyjąć. Ciasta z kwaśnymi owocami, lubią szybko ciemnieć i do tego łatwo przechodzą zapachem blaszki.
My takie owocowe placki uwielbiamy z zimnym mlekiem, a wy z czym preferujecie?
Przepis na dużą blachę.
Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką
Składniki
Ciasto
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 250 g masła
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Otarta skórka z cytryny
- 500 g rabarbaru
- 500 g truskawek
Kruszonka
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 120 g mąki
Instrukcje
Ciasto
- Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy po jajku.
- Ubijamy.
- Dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Ubijamy.
- dodajemy otartą skórkę z cytryny.
- Mieszamy.
- Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar oraz truskawki.
kruszonka
- Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach na drobne kluseczki.
- Posypać kruszonką wierzch ciasta.
- Piec ok 40 min (do suchego patyczka) 180 stopniach
ale fajne to ciasto
Uwielbiam takie ciasta