drożdżowe zajączki
Ciasta drożdzowe | Wielkanoc | Z drożdżami

Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste

22 marca 2021

W czasie adwentu wiadomo, obowiązkowym wypiekiem są pierniczki. Ale co piec w okresie Wielkiego Postu? Dziś padło na te drożdżowe zajączki. Idealny wypiek na czas oczekiwania na Święta.

Od kilku lat widziałam w necie te wesołe supełki drożdżowe, przypominające zajączki, z uroczymi ogonkami. U mnie w wersji bardzo podstawowej, bo same drożdżowe zajączki możecie ozdobić dowolnymi dodatkami jak grupy cukier, bakalie czy inne nasionka.

Same bułeczki nie są słodkie w smaku. Przypominają nieco bułeczki maślane, ale są zdecydowanie mniej słodkie, bo w samym cieśnie nie ma zbyt dużej ilości cukru, na wierzchu nie ma też słodkiej kruszonki. W oryginalnym przepisie, na wierzchu drożdżowe zajączki posypane są grubym cukrem. Ja jednak zrobiłam takie zajączki minimalistyczne 😉 Dałam też do środka mnie cukru niż w oryginalnej wersji.

Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste i panu mężowi i dzieciom smakowały same albo z masłem.

Co jeszcze jest niewątpliwym plusem zajączków? Ciasto. Ja tradycyjnie wyrabiałam je mikserem, ale ładnie się wyrabiało i gładkie ciasto mikser zrobił szybko. Konsystencja ciasta również była idealna. Nie było mokre, lepiące się tylko dawało się ładnie formować. Samo zrobienie bułeczek było przyjemnością i robiło się je błyskawicznie, co jest kolejnym plusem jak dla mnie.

drożdżowe bułeczki

W oryginalnym przepisie mamy 100 g miękkiego masła. Ale jak to ja, robiłam to zajączki pod wpływem chwili i nie miałam miękkiego masła. Zastapiłam je połową szklanki oleju. I w sumie wyszło chyba im na dobre, bo następnego dnia są równie pyszne.

Ja lubię patrzeć na te bułeczki, bo posmarowane jajkiem po upieczeniu pieknie błyszczą. Z podanej porcji wychodzi 8 zajączków.

Drożdżowe zajączki wielkanocne

Pyszne, puszyste bułeczki, proste do zrobienia.
Liczba porcji: 8

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru (dałam 60 g)
  • 1+1 jajko (jedno do ciasta i jedno do smarowania bułek)
  • 1 szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła (dałam 0,5 szkl. oleju)
  • 1 saszetka suchych drożdży (dałam taką o wadze 7 g)

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na 10-15 min.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, masło/olej i drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto przez ok 5 min.
  • Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h.
  • Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej robimy wałeczek. Odrywamy kawałek wałeczka – to będzie nasz ogonek. Pozostałą część wałeczka formujemy w kształt zajączka – wałeczek zginamy na pół i oba końce splatamy ze sobą pozostawiając dziurkę w środku. W tą dziurkę wkładamy ogonek.
  • Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating