Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie trzeba piec. Jest bardzo efektowne, rozpływa się w ustach. Warstwy biszkoptów przełożone kremem i śmietaną na pewno posmakują każdemu.
Ciasto z kremem możemy udekorować dowolnie. Ja użyłam startej czekolady i mielonych orzechów. Świetnie się sprawdzą małe pierniczki czy kolorowa posypka lub jakieś inne wasze patenty.
Przepis znaleziony na jednej z grup facebookowych i nieco zmodyfikowany.
Jeszcze mała uwaga odnośnie biszkoptów. W przepisie użyłam biszkoptów podłużnych tzw. lady fingers i biszkoptów okrągłych na spód ciasta i do oddzielenia warstwa kremu. Autorka postu namacza biszkopty w mleku. Ja nie, ponieważ moim by zbytnio nasiąkły. Ale jeśli wsadzimy te podłużne biszkopty bez namaczania i dodamy do nich krem, krem wejdzie nam między biszkopty. Mi to nie przeszkadza, ale może wy jesteście estetami 😉 Jeśli tak, wtedy warto namoczyć podłużne biszkopty do połowy i tego mokrego biszkopta zagiąć na dno tortownicy i też będzie łatwiej je ściśle ułożyć, żeby pomiędzy pionowymi biszkoptami nie było żadnych przerw i krem też tędy nie uciekał.
W oryginale krem śmietankowy to bita śmietana wraz z fixem do śmietan, ale jakoś za tym nie przepadam i bardziej do mnie przemawia krem z mascarpone.
Ja robiłam ciasto w regulowanym rancie do pieczenia tortów – średnica około 20 cm, wyłożonym folią.
Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, wtedy ładnie się trzyma i wszystkie smaki się dobrze łączą.
Ciasto z kremem i biszkoptami bez pieczenia
Składniki
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Krem czekoladowy
- 160 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g)
- 3 łyżki kakao (opcjonalnie)
- 1 l mleka (dałam 2%)
- 200 g cukru (dałam 150g )
- 120 g mąki pszennej
- 100 g masła
Krem śmietanowy
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- starta czekolada i mielone orzechy do posypania
- 200 ml mleka do namoczenia biszkoptów (nie moczyłam)
Wykonanie
- Okrągłe biszkopty wykładamy na dnie tortownicy. Podłużne biszkopty układamy pionowo na boki ciasta. Jeśli chcemy, to możemy namaczać biszkopty w mleku.
Krem czekoladowy
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy mleko, cukier, kakao, pokruszoną czekoladę i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do lekkie wystudzenia
- Ciepły krem wykładamy na biszkopty i odstawiamy do wystudzenia.
Krem śmietanowy
- Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
- Na krem czekoladowy kładziemy okrągłe biszkopty, na nie warstwę kremu śmietanowego. Możemy również zrobić widelcem ozdobne wzorki.
- Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i mielonymi orzechami