Dzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji.
Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym.
Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie do jej nadziewania używać mięsa, albo do mięsa zamiast ciecierzycy użyć kaszy lub ryżu. Kuchnia to zabawa i postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki.

Składniki
- 2 średnie cukinie
- 250 g mięsa mielonego
- 1 mała cebulka
- 100 gr pieczarek
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2+2 łyżki natki
- 2+2 łyżki sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie
Instrukcje
- Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy łyżeczką.
- W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wkładamy cukinie na 7 min.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
- Wrzucamy na olej pociętą cebulkę.
- Jak cebulka się zeszkli dodajemy pieczarki.
- Po 4 min dodajemy mięso.
- Dusimy ok 10 min, pod koniec dodając 2 łyżki natki i 2 łyżki sera żółtego, startego.
- Doprawiamy do smaku.
- Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min.
- Podajemy z sosem pomidorowym lub innym.