Kolejne danie z dzieciństwa. Klasyk. Pyszny ryż z dodatkiem prażonych jabłek i śmietany. Danie zadowoli każdego zarówno małego jak i dużego.
Polecam szczególnie na ciepłe dni i właśnie teraz, kiedy pojawiają się już nowe, soczyste jabłka.
Sekretem tego dania, jest gotowanie ryżu na mleku. Nie jest to zadanie proste, ale podnosi walory smakowe ryżu.
Jeśli Wam zostanie ryżu i jabłek, wystarczy odgrzać je w żaroodpornym naczyniu i polać ponownie śmietaną i obiad gotowy.
Nie warto używać jabłek gotowych, ze słoika. Mi one w ogóle nie smakują i nie wyglądają apetycznie. Robiąc jabłka samemu, decydujemy o ich konsystencji. Niektórzy lubią jabłka w większych kawałkach, inni całkiem uprażone.
Z podanych ilości wyjdą 4 porcje obiadowe.
Uwagi
Jeśli chcemy dodawać rodzynki, wcześniej namaczamy je w gorącej wodzie i dodajemy do prażących się jabłek.
Składniki
- 300 gr ryżu
- 6 jabłek
- 3 łyżki cukru+ 2 łyżeczki
- 3 łyżki wody
- 3/4 kubka śmietany
- 1 l mleka
- cynamon
- rodzynki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Ryż gotujemy w mleku, często mieszając aby się nie przypalił.
- Jeśli trzeba, dolewamy mleka.
- Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy.
- Kroimy w ósemki i wrzucamy do garnka.
- Na małym ogniu dusimy jabłka z 3 łyżkami cukru i wodą.
- Jabłka będą gotowe, kiedy się rozpadną
- Ryż wykładamy na talerz, na to prażone jabłka i polewamy śmietaną.
- Górę posypujemy cynamonem.