Ostatnio w naszym domu naleśniki goszczą dość często. Naleśniki są dość szybkie do zrobienia i świetnie nadają się na obiad. Dodatkowy plus naleśników to fakt, że lubią je duzi i mali.
Ja zawsze smażę więcej placków i daje je moim rodzicom, którzy nie lubią smażenia naleśników, za to konsumpcję już tak:)
Praktycznie odkąd pamiętam, ciasto naleśnikowe robiłam na oko. Znałam konsystencję jaką dobre ciasto powinno mieć i do niej dążyłam, dolewając czy to mleka czy też dosypując mąki. Raz wychodziło lepiej, raz gorzej ale sądziłam, że naleśniki to naleśniki.
Jednak dla tego przepisu, warto się pogimnastykować w odmierzanie mąki i innych składników.
Placki naleśnikowe z tego przepisu wychodzą elastyczne, idealne do nadziewania czy to na słodko czy wytrawnie. Nie łamią się. Nawet jeśli nałożymy dużo farszu, to placki powinny to bez trudu znieść.
Koniecznie trzeba pamiętać, aby przy smażeniu nie używać zbyt mocnego ognia, gdyż przypalimy brzegi placków a samo ciasto będzie suche. Ja do smażenia używam oleju, którym smaruje co kilka placków patelnię. Mimo, że w cieście jest masło, to i tak smaruję patelnię dodatkowo tłuszczem.
To zdecydowanie przepis na jedno z lepszych ciast naleśnikowych ever!
Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 placków naleśnikowych. Ilość jest uzależniona od wielkości patelni i ilości ciasta jaką wylejemy na patelnię.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…