Dania bezmięsne

Pyszne naleśniki, ciasto naleśnikowe

12 listopada 2019

Ostatnio w naszym domu naleśniki goszczą dość często. Naleśniki są dość szybkie do zrobienia i świetnie nadają się na obiad. Dodatkowy plus naleśników to fakt, że lubią je duzi i mali.

Ja zawsze smażę więcej placków i daje je moim rodzicom, którzy nie lubią smażenia naleśników, za to konsumpcję już tak:)

Praktycznie odkąd pamiętam, ciasto naleśnikowe robiłam na oko. Znałam konsystencję jaką dobre ciasto powinno mieć i do niej dążyłam, dolewając czy to mleka czy też dosypując mąki. Raz wychodziło lepiej, raz gorzej ale sądziłam, że naleśniki to naleśniki.

Jednak dla tego przepisu, warto się pogimnastykować w odmierzanie mąki i innych składników.

Placki naleśnikowe z tego przepisu wychodzą elastyczne, idealne do nadziewania czy to na słodko czy wytrawnie. Nie łamią się. Nawet jeśli nałożymy dużo farszu, to placki powinny to bez trudu znieść.

Koniecznie trzeba pamiętać, aby przy smażeniu nie używać zbyt mocnego ognia, gdyż przypalimy brzegi placków a samo ciasto będzie suche. Ja do smażenia używam oleju, którym smaruje co kilka placków patelnię. Mimo, że w cieście jest masło, to i tak smaruję patelnię dodatkowo tłuszczem.

To zdecydowanie przepis na jedno z lepszych ciast naleśnikowych ever!

Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 placków naleśnikowych. Ilość jest uzależniona od wielkości patelni i ilości ciasta jaką wylejemy na patelnię.

Przepis na pyszne naleśniki

Delikatne naleśniki, świetne do nadziewania. Nie rwą się, są mięciutkie i smaczne.

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej u mnie lekko gazowana
  • 1-1,25 szkl. mąki
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • olej do smarowania patelni

Wykonanie

  • Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
  • Dodajemy do miski składniki, zaczynając od 1 szkl. mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy po łyżce mąki. Ciasto mieszamy na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczką.
  • Odstawiamy ciasto na 0,5-1h godziny do lodówki do zgęstnienia.
  • Patelnię nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Smażymy naleśniki, przesmarowując patelnię co kilka placków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating