Zupy

Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

6 października 2017

Powiem szczerze, że w moim rodzinnym domu, zupy ze świeżych grzybów się nie robiło. Nie, przepraszam, wyjątek stanowiła pieczarkowa, całkiem dobra zupa 😉 Jednak jeśli mamy na myśli takie prawdziwe grzyby, dostępne pod koniec lata i jesienią, to takiej zupy nie jadaliśmy. Oczywiście, jedliśmy zupę z suszonych grzybów w Wigilię. No i powiem szczerze, że ja preferuję zupy grzybowe z suszonych grzybów. Ten grzybowy aromat jest po prostu w nich głębszy i mocniejszy.

Ale ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie 😉

O ile macie wywar, obojętne czy mięsny czy warzywny, to ugotowanie zupy zajmie Wam niewiele czasu. Za to ten aromat w całym domu…Grzyby mają to do siebie, że jak coś z nimi robimy, niesamowicie pachną… I wracając do tych suszonych, to zupa z nich, aromat ich gotowania, kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. I nie ważne czy to wrzesień, kwiecień czy maj…Pachnie jak na Wigilię 😉

Do zupy możecie użyć dowolnych grzybów jakie akurat Wam się nawinęły pod rękę.

Jeśli nie dbacie o linię, to możecie dodatkowo zabielić zupę śmietaną. Jeśli uważacie na to, co jecie, to możecie dać kleks śmietany na środku talerza, lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku.

Do zup grzybowych, tata zwykle dodawał łazanki. Często mama robiła łazanki z pozostałości po cieście pierogowym. Takie duże płachty ciasta suszyły się u nas na gazetach, a potem cięło się je w kwadraciki. To patent jaki mojej mamie sprzedała kiedyś ciocia 😉 Tak więc w mojej zupie jest makaron kolanka, jednak klasykiem są łazanki. Ale co tam…

A obok zupy pozuje kolorowa marchewka z naszego lokalnego Targu Pietruszkowego 😉

Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

Składniki

  • 300 g dowolnych świeżych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 garstki łazanek lub innego makaronu
  • 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • natka
  • ewentualnie śmietana do podania

Sposób przygotowania

  • Grzyby myjemy i kroimy.
  • Cebulę szklimy na patelni na maśle.
  • Dorzucamy grzyby i razem dusimy ok 10 min.
  • Podlewamy grzyby bulionem, zagotowujemy i wrzucamy włoszczyznę pokrojoną lub startą.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Po 15 minutach, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Jak ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy makaron.
  • Gotujemy do miękkości makaronu.
  • Ewentualnie zabielamy śmietaną.
  • Podajemy z natką pietruszki.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ze-swiezych-grzybow-2/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. ze świeżych też nigdy nie robiłam. Jak już miałam okazję je mieć, to wolałam udusić i zjeśćjako dodatek do ryżu itd 🙂 albo w śmietanie ze świeżym chlebkiem…mniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *