Zupa z cukinii

zupa z cukinii

Cukinia, nie ukrywam, nie jest najczęściej goszczącym w naszym domu warzywem. Co tam, powiem więcej, mąż jej nie znosi 😉 Dlatego jak usłyszał o zupie z cukinii na obiad, do talerza zasiadł ze smętną miną. Jednak jakie było jego zdziwienie… dobrze wyczuwalna nuta ulubionego czosnku, zupa wyrazista w smaku a zarazem delikatna.. po prostu pyszna.

Na pewno zupa w takiej postaci często będzie gościć na naszym stole, tym bardziej, że jej wykonanie zajmuje koło 20-30 min. Jeśli nie jesteście na diecie, warto dodać do niej więcej śmietany, wtedy jest gęściejsza.

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Składniki

  • 2-3 cukinie
  • 2 łyżeczki klarowanego masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki startego sera
  • grzanki

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy posiekany czosnek i cebulkę.
  • Smażymy aż cebula się zeszkli.
  • Cukinię kroimy w kawałki. Dorzucamy do cebuli i czosnku. Smażymy ok 5 min.
  • Dolewamy bulion.
  • Gotujemy 15-20 min, aż cukinia będzie miękka.
  • Całość blendujemy i zabielamy śmietaną.
  • Podajemy z grzankami posypane startym serem żółtym.

Notatki

Jeśli jesteś na diecie, nie używaj sera a śmietanę zastąp mlekiem.

http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-z-cukinii/

cukinia2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany