Zupa ryżowa

zupa ryżowa

Zupa z kategorii „zupa nic”. Pierwszy raz jadłam ją w szpitalu i była to jedyne danie ze szpitalnego menu, które przechodziło mi przez gardło. Zasmakowała mi do tego stopnia, że po powrocie do domu od razu ją zrobiłam.

Lekkostrawna, szybka do wykonania. Nie mylcie jej z rosołem z ryżem, bo gotujący się w zupie ryż nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

Zupę najlepiej zrobić „na raz”, bo wielokrotnie podgrzewana powoduje rozgotowywanie i „puchnięcie” ryżu i nie jest już taka fajna.

Zupa ryżowa

Zupa ryżowa

Składniki

  • 2 porcje rosołowe lub udko i 2 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebulka
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • natka i koperek
  • 150 gr ryżu.

Sposób przygotowania

  • Z mięsa, warzyw, przypraw gotujemy wywar (ok 45-60 min)
  • Warzywa możemy wcześniej zetrzeć lub pokroić po ugotowaniu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na gotujący wywar wsypujemy ryż.
  • Gotujemy ok. 30 min.
  • Podajemy przybrane natką/koperkiem
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ryzowa/

zupa ryżowa ryzanka3

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany