Zupy

Zupa krem grochowa – grochówka

16 września 2015

grochowkaOstatnio mam strasznego smaka na zupy. Na stole pojawiają się co rusz nowe jak i sprawdzone przepisy. Zupa to ostatnio dopiero docenione przeze mnie danie. 5 min na odgrzanie wystarczy, żeby zjeść coś pożywnego, co na długi nas nasyci.

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z grochu. Baaardzo gęsta, sycąca. Świetnie pachnie w czasie gotowania. Jej jednym minusem jest to, że lubi się przypalać, dlatego często trzeba ją mieszać.

Na pewno tak podana zupa grochowa zaskoczy Twoich gości.

My tą zupę jemy z grzankami, makaronem (łazanki lub krajanka) lub samą. Możecie też dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. W sumie, co kto lubi i tak będzie doskonała.

Zupa krem grochowa – grochówka

Zupa krem grochowa – grochówka

Składniki

  • 0,5 kg grochu
  • 1 l bulionu
  • 300 gr kiełbasy
  • 300 gr boczku parzonego
  • majeranek
  • włoszczyzna

Sposób przygotowania

  • Groch namaczamy na noc.
  • Groch płuczemy i gotujemy ok 3 h, dolewając wodę i szumując.
  • Groch powinien nam się praktycznie całkiem rozgotować, tworząc gęstą masę.
  • Jak groch będzie się rozgotowywał a wody będzie mało, często mieszamy, bo lubi się przypalać.
  • W bulionie gotujemy włoszczyznę i pokrojone boczek z kiełbasą.
  • Łączymy bulion z grochem i jeszcze razem gotujemy do uzyskania wybranej konsystencji.
  • W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy do zupy.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-grochowa-grochowka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *