Zupy

Zupa krem dyniowo-marchewkowy

11 września 2015

zupa z dynii

Ostatnio czuję się strasznie zmarźnięta, chętnie wiem sięgam po rozgrzewające zupy. Ta, nie dość, że świetnie rozgrzewa dzięki czosnkowi, imbirowi i dyni, to doskonale syci.

Ogólnie uwielbiam wrzesień za dynie i bogactwo dań, jakie ze sobą dynia niesie. Kluski, dżem, ciasta, zupy… mniam.  Ciężko się zdecydować jedynie na jedną opcję.

Zupę podaję zwykle z grzankami, ale lubię też wlać ją do duuuużego kubka i po prostu pić. Naprawdę to jest gorący, sycący i zdrowy kubek pysznej zupy dyniowej 🙂

Zupa krem dyniowo-marchewkowy

Zupa krem dyniowo-marchewkowy

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 marchewki
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 600 g dynii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • natka
  • grzanki do podania

Sposób przygotowania

  • Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa
  • Dodajemy czosnek i starty na tarce imbir.
  • Gotujemy 30-40 min.
  • Blendujemy.
  • Podajemy z natką i grzankami
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-dyniowo-marchewkowy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *