Zupy

Zupa czosnkowo-kminkowa

22 września 2015

zupa czosnkowaZupa czosnkowa może niektórych już z nazwy przyprawiać o ból głowy. A do tego kminek? Spróbujcie, nie będziecie żałować.

Smak czosnku nie jest tak wyczuwalny, a jedynie podkręca smak zupy. Dzięki dodatkowi ziemniaków, jest ona kremowa i łatwo się nią szybko nasycić. Do tego obowiązkowa pozycja w postaci grzanek.

Zupka idealnie rozgrzewa i dzięki zawartości czosnku, wspomaga naszą odporność jesienną porą.

Zupa czosnkowo-kminkowa

Zupa czosnkowo-kminkowa

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 15 ząbków polskiego czosnku
  • 1 łyżka kalowanego masła
  • szczypta kminku
  • 4 kromki bagietki/bułki
  • 1 łyżka startego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  • Czosnek obieramy i siekamy.
  • W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Na gorące masło wrzucamy czosnek.
  • Mieszamy, uważając, aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje.
  • Do masła i czosnku dodajemy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków.
  • Dodajemy kminek i jeszcze gotujemy 5 min.
  • Zupę blendujemy.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym ząbkiem czosnku.
  • Na rozgrzaną oliwę położyć bułkę i zrumienić.
  • Podawać zupę z grzankami, posypaną startym serem
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-czosnkowo-kminkowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *