Zupy

Zupa a’la barszcz ukraiński

2 sierpnia 2015

Nie jest to dokładnie barszcz ukraiński, ale uwielbiam ją właśnie w lato, kiedy warzywa są młodziutkie i smakują wybornie. Może być jedzona na zimno i na ciepło.

Kaloryczność możemy zmieniać w zależności od rodzaju wywaru jakiego użyjemy czy też śmietany/jogurtu jakiej użyjemy do zabielania zupy.

Zupa a’la barszcz ukraiński

Składniki

    Wywar:
  • 1,5 l wody
  • włoszczyzna
  • 3 skrzydełka
    Wsad
  • pęczek botwinki
  • 3 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej
  • garść różyczek kalafiora
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
  • koperek i natka do podania

Sposób przygotowania

  • Skrzydełka myjemy, wkładamy do zimnej wody i gotujemy.
  • Po 15 min dodajemy pokrojone w plasterki warzywa i przyprawy.
  • Gotujemy do uzyskania bulionu.
  • Jeśli barszcz ma być wegetariański, używamy wywaru z jarzyn.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę buraczki z łodyżkami.
  • Po 10 min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i po 15 min. dodajemy do zupy.
  • Pod koniec gotowania, dodajemy drobniutkie różyczki kalafiora.
  • Całość zabielamy śmietaną.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ala-barszcz-ukrainski/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *