Zupy

Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa

26 września 2016
Jump to recipe

Uwielbiamy wszystko co z dyni 😉 Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej.

Zapraszam!

dyniowa2

Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości. Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły.

Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad.

Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek gazy i przed blendowaniem wyjąć zawiniątko lub przekroić ją tylko raz i wyłowić przed blendowaniem. Otrzymamy wtedy idealnie gładką zupę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *