Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy

Jeśli za oknem tak zimno, to co najlepiej potrafi rozgrzać? Aromatyczna zupa! Zupa krem z buraków i soczewicy nie dość, że dobrze smakuje, to też nie jest skomplikowana do wykonania. U mnie w wersji z czosnkiem, żeby jeszcze bardziej rozgrzewała. Dodałam też podprażone pestki słonecznika i pokruszoną fetę. Całość jest naprawdę sycąca.

A zupa idealna do zabrania w pojemniczek i spałaszowania w pracy.

Powiem szczerze, że nie wpadłabym na połączenie buraka z soczewicą, ale to właśnie taki miks widziałam w jednym ze sklepów. Czemu więc nie spróbować samemu wyczarować zdrowej zupy, nawet z takiego połączenia? 🙂  Okazja nadarzyła się wraz z nastaniem mrozów. Nie powiem, żeby było u nas w mieszkaniu baaardzo gorąco, więc rozgrzewanie herbatkami i innymi ciepłymi dodatkami jest jak najbardziej wskazane.

A poza tym burak, soczewica, czosnek to przecież samo zdrowie 😉

Żeby nie było nudno, to buraki nie są gotowane, ale podpieczone, bo w tej wersji smakują mi najbardziej.

Zupy nie musicie blendować, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej sycącą, dodajcie do niej 1-2 ziemniaki i gotujcie wraz z soczewicą. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru.

My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając.

Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy

Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy

Składniki

  • 1l bulionu (u mnie drobiowy)
  • 0,5 kg buraków
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 plastry fety
  • 4 łyżki słonecznika
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Buraki myjemy, zawijamy w folię, pieczemy do miękkości ok 40 min.
  • Soczewicę namaczamy na 30 min.
  • Masło rozpuszczamy, wrzucamy pokrojoną cebulę.
  • Smażymy, aż cebulka się zeszkli.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ale uważamy, aby nie zbrązowiał.
  • Dodajemy przyprawy, wszystko razem smażymy 2 min.
  • Dodajemy nasz bulion i wrzucamy soczewicę.
  • W tym czasie buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do soczewicy.
  • Wszystko razem gotujemy do miękkości.
  • Jeśli trzeba, dolewamy ciut wody.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Podajemy z podprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/rozgrzewajaca-zupa-krem-burakow-soczewicy/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany