Garus

Garus to danie rodem z woj. świętokrzyskiego. Mój tata, z Ostrowca Świętokrzyskiego, często wspominał to danie, które jadał jako dziecko. Zawsze mnie intrygowało to dziwne połączenie owoców, cebuli, ziemniaków i śmietany.

Zupę tą, bo garus to zupa 😉 jadło się zrobioną z różnych owoców, w zależności od tego, co babcia miała pod ręką. I tak mogły być to jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie.

Obecnie zupa ta funkcjonuje w naszym domu tylko w wersji zupnej z makaronem, bez wkładki ziemniaczanej 😉 Ale wróćmy do wspomnień taty…

Garus - owocowa zupa z ziemniakami

Składniki

    Zupa
  • ok. 1 kg dowolnych owoców
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1/2 szkl. cukru
    0,5 kg ziemniaków
  • 1 niewielka cebulka
  • 1 łyżka masła
  • koperek do przybrania

Sposób przygotowania

  • Z owoców i cukru gotujemy kompot, który zaciągamy śmietaną
  • Gotujemy ziemniaki.
  • Cebulkę kroimy w kostkę i złocimy na maśle.
  • Podajemy zupę w miseczce a ziemniaki na dodatkowym talerzu posypane koperkiem
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/garus/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany