Cofnij

Makowiec japoński, makowiec z jabłkami

Pyszny, wilgotny i prosty do wykonania makowiec. Każdy go polubi.

Składniki

  • 400 g mielonego maku
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2/3-1 szkl. cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 0,5 szkl. rodzynek, orzechów, migdałów opcjonalnie
  • 3 duże jabłka
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie

  • Mleko gotujemy, dorzucamy mak  i gotujemy 5-10 min.
  • Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy.
  • Masę odstawiamy do ostudzenia.
  • Masło ucieramy na puch  z cukrem, po czym dodajemy żółtka.
  • Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki. 
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min.

Uwagi

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.