Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami
Pyszny, wilgotny i prosty do wykonania makowiec. Każdy go polubi.
Składniki
400
g
mielonego maku
500
ml
mleka
5
łyżek
kandyzowanej skórki pomarańczowej
2/3-1
szkl.
cukru pudru
kilka
kropel
aromatu migdałowego
0,5
szkl.
rodzynek, orzechów, migdałów
opcjonalnie
3
duże
jabłka
5
jajek
150
g
masła
6
łyżek
kaszy manny
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
2
łyżeczka
proszku do pieczenia
2
łyżki
bułki tartej
Wykonanie
Mleko gotujemy, dorzucamy mak i gotujemy 5-10 min.
Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy.
Masę odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy na puch z cukrem, po czym dodajemy żółtka.
Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki.
Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min.
Uwagi
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.