Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
5
from 1 vote
Miodownik z kremem z kaszy manny
Pyszne i aromatyczne ciasto rozpływające się w ustach.
Słowo kluczowe:
boże narodzenie, ciasto, ciasto z kremem, miodownik
Składniki
3
szkl.
mąki
50
g
masła
2
jajka
3
łyżki
śmietany
3/4
szkl.
cukru
2
łyżeczki
sody oczyszczonej
3
łyżki
miodu
dałam gryczany
bakalie do przybrania opcjonalnie
Krem
500
ml
mleka
6
łyżek
kaszy manny
250
g
miękkiego masła
1/2
szkl.
cukru
1
łyżka
soku z cytryn
kilka
kropel
ulubionego aromatu
Polewa
3
łyżki
mleka
3
łyżki
kakao
3
łyżki
cukru
3
łyżki
margaryny
Wykonanie
Ciasto
Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy cukier, miód, jajka i posiekane masło.
Ciasto zagnieść i podzielić na 4 blaty.
Piec w 180 stopniach ok 15 min, aż ciasto nabierze ładnego koloru, ale nie będzie mocno brązowe.
Krem
Mleko zagotowujemy z cukrem w garnku.
Dodajemy kaszę manną i gotujemy do bardzo gęstej konsystencji.
Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy masło i dodajemy po łyżce schłodzoną masę. Dodajemy aromat i sok z cytryny.
Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta.
Polewa
Składniki polewy zagotować mieszając.
Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto.