Cofnij

Paszteciki drożdżowo-kruche z kapustą i grzybami

Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, idealne do barszczu. 
Słowo kluczowe: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 jajko
  • 5 g świeżych drożdży
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko do smarowania
  • przyprawy - kminek, czarnuszka opcjonalnie

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 min, aż drożdże ładnie nam podrosną.
  • Z wszystkich składników wraz z rozczynem zagniatamy sprężyste ciasto. 
  • Ciasto odkładamy na 15 min pod ściereczkę.
  • Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek, na który nakładamy farsz.
  • Placek zwijamy w rulon i tniemy w 3 cm kawałki.
  • Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami.
  • Pieczemy w 200 stopniach na rumiano.