Paszteciki drożdżowo-kruche z kapustą i grzybami
Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, idealne do barszczu.
Słowo kluczowe: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 180 g masła
- 50 g smalcu
- 1 jajko
- 5 g świeżych drożdży
- 75 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko do smarowania
- przyprawy - kminek, czarnuszka opcjonalnie
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy.
Odstawiamy na 15 min, aż drożdże ładnie nam podrosną.
Z wszystkich składników wraz z rozczynem zagniatamy sprężyste ciasto.
Ciasto odkładamy na 15 min pod ściereczkę.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek, na który nakładamy farsz.
Placek zwijamy w rulon i tniemy w 3 cm kawałki.
Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami.
Pieczemy w 200 stopniach na rumiano.