Sosy

Sos pieczarkowy

30 stycznia 2017

Dzisiaj przepis na sos pieczarkowy. Ale taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy 😉

Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu.

Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie o sos 😉

Sos ze zdjęcia był zagęszczony skrobią. U mnie skrobią kukurydzianą, ale sprawdzi się też mąka ziemniaczana. Nie musicie w ogóle zagęszczać sosu skrobią. Wszystko zależy od gęstości użytej śmietany i tego, jaki sos preferujecie. Niektórzy lubią bardziej rzadki, ja akurat miałam ochotę na taki ciężki, zawiesisty.  Zwykle robię taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie.

W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam 😉

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 1/-2/3 szkl. śmietany
  • kilka gałązek natki
  • 1 łyżka skrobi + kilka łyżek wody do rozrobienia(opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Cebulę kroimy, wrzucamy na rozpuszczone masło.
  • Szklimy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pieczarki myjemy, siekamy na plastry.
  • pieczarki dodajemy do cebuli i lekko podsmażamy.
  • Dodajemy sól i pieprz.
  • Dodajemy śmietanę.
  • Podgrzewamy całość i redukujemy do odpowiedniej konsystencji.
  • Jeśli potrzebujemy, zagęszczamy sos skrobią.
http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-pieczarkowy/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *