Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki

pindzur2

Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią.  Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest!

Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki.

Tak, tak, bo w zasadzie obie pasty różnią się od siebie przyprawami i zawartością pomidorów. Pindżur je zawiera, ajwar nie.

pindzur3

Jeśli więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur.

Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów.

W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;)

pindzur1

Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów.

Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią lub bez.

Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy.

Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki

Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1 bakłażan
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki cukru
  • 8 papryk czerwonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ocet jabłkowy
  • 1,5 kg pomidorów lub przecieru

Sposób przygotowania

  • Bakłażana pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach
  • Papryki myjemy, dzielimy na ćwiartki lub połówki i pieczemy do poczernienia miejscami skórki.
  • Gorące papryki wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy.
  • Papryki odstawiamy na 15-30 min i obieramy ze skórki.
  • Pomidory obieramy, usuwamy końcówkę ogonka i kroimy w ćwiartki.
  • Pomidory dusimy aż zredukuje się znacznie ilość wody/soku w garnku.
  • Dodajemy do nich czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę i bakłażana.
  • Solimy i pieprzymy.
  • Dusimy jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Dodajemy pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek.
  • Blendujemy.
  • Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany