Przetwory | Sosy

Keczup z cukinii

2 sierpnia 2016

keczup z cukinii

Keczup z pomidorów zna każdy, ale warto spróbować tego keczupu. Jest genialny! Wyrazisty w  smaku, lekko ostrawy. Doskonały do kanapek, kiełbasek, grilla.

Tradycyjnie, konsystencja tego sosiku zależy od tego, jak mocno rozdrobnicie go w blenderze. U mnie widać troszkę skórkę cukinii, ale jeśli dłużej poblendujecie, to będzie ona niewidoczna.

W zasadzie przepis na keczup z cukinii krąży po internecie jeden, więc nie będę podawać jego źródła.

Mój mąż z rezerwą podchodzi do takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę.

W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos.

Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej.

Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki.

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 5-6 sztuk cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szkl cukru (ja dałam 1)
  • 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 słodkiej papryki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania
  • ok. 2 łyżki soli

Sposób przygotowania

  • Cukinię myjemy i trzemy na tarce
  • Cebulę kroimy w półplasterki
  • Paprykę czyścimy i kroimy w paski.
  • Do garnka wkładamy cukinię, paprykę i cebulę i zasypujemy solą, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 4-6h lub całą noc.
  • Garnek stawiamy na gazie i dusimy warzywa do miękkiej papki.
  • Dodajemy przyprawy, ocet, koncentrat i cukier.
  • Dusimy jeszcze 20-30 min.
  • Blendujemy, wkładamy w słoiczki, pasteryzujemy
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *