Sosy

Keczup II

9 września 2015

keczup domowy

W tym roku przerobiłam ponad 40 kg pomidorów na różnego rodzaju przeciery czy keczupy. Tak, tak u nas znikają wyjątkowo szybko. Domowy keczup jest po prostu bardziej pomidorowy i treściwy niż kupne odpowiedniki. Kto spróbuje, na pewno nie wróci do kupnych keczupów.

Tym razem przepis na keczup z dodatkiem warzyw. Warto doprawić sobie indywidualnie pod koniec podkręcając smak na ostrzejszy lub nie według uznania.

Keczupy domowe niczym nie przypominają tych kupnych. W zależności od długości gotowania pomidorów możemy uzyskać inny kolor jak i konsystencję.

My uwielbiamy je do kanapek czy pizzy.

Keczup II

Keczup II

Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl. octu winnego
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek do smaku

Sposób przygotowania

  • Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
  • Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka.
  • Cebulę obieramy kroimy w ósemki
  • Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i dusimy ok 4h.
  • Po tym czasie sprawdzamy konsystencję.
  • Jeśli cała woda nie wyparowała, możemy jeszcze dusić.
  • Możemy również na tym etapie zblendować keczup, wtedy będzie rzadszy.
  • U mnie pomidory były duszone w 2 seriach po ok. 3h.
  • Na koniec blendujemy, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
http://mieszamwgarnku.pl/sosy/keczup-ii/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *