Sosy | Wielkanoc

Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu

27 marca 2018

Wielkanoc bez chrzanu? Nie ma mowy! Co prawda w sklepach kupicie bez problemu chrzan, ale co to za chrzan! Do chrzanu, chciałoby się rzec. W składzie 40% chrzanu albo niewiele więcej, do tego konserwanty czy podejrzane E w składzie. Lepiej zrobić chrzan domowy, a z kupnem tego korzenia na lokalnych bazarkach o tej porze roku nie powinniście mieć problemu.

W domowym chrzanie nie unikniemy dodatku cukru, ale jest go naprawdę niewielka ilość, w tym sklepowym chrzanie, cukier zwykle występuje na miejscu drugim. Ile go jest w środku? Zwykle producenci nie podają bezpośrednio konkretnych ilości, ale robiąc samemu chrzan, możemy o tym decydować.

Ja lubię kupować chrzan domowy, na Kleparzu. Nie jest najtańszy, ale zwykle mam do wyboru ostrzejszy lub łagodniejszy, z dodatkiem śmietany. Lubimy go, jest w smaku zdecydowanie inny od tego sklepowego.

Ale wracamy do naszego domowego chrzanu. Jaki jest z chrzanem problem? Tarcie, które wywołuje płacz. Z dzieciństwa pamiętam, jak mój tata opracowywał różne tricki na chrzan. A to tarcie chrzanu na parapecie, poza oknem, a to tarcie z torbą na głowie i pewnie inne jeszcze wynalazki, których nie pamiętam. Dopóki nie zaczniecie tarcia chrzanu, nie naruszycie tych zewnętrznych włókien, to nie ma z chrzanem tragedii, potem robi się niestety dość płaczliwie 😉

Z chrzanem jest jeszcze jeden problem, o którym nie wiedziałam, jak robiłam chrzan po raz pierwszy. Łatwo zrobić wiórowaty chrzan i żadne dodawanie śmietany nam go nie uratuje. Wyjdą po prostu suche wióry. Trzeba dobrze wybrać na straganie korzeń aby nie był zbyt wysuszony a  przed tarciem chrzanu, przez ok. 1-2 h, namaczać korzeń w wodzie. To uratuje nas przed wiórowatą kleską chrzanową. To namaczanie korzeni chrzanu ma jeszcze jedną zaletę. Ułatwi nam ścieranie, nie będziemy aż tak łzawić podczas ścierania.

A taki domowy chrzan, jest świetną bazą do licznych sosów – chrzanowego, chrzanowo-jabłkowego itp.

Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu

Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu

Składniki

  • 3 korzenie chrzanu
  • szczypta soli
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • ewentualnie 2-3 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania

  • Chrzan cienko obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
  • Dodajemy sól, sok z cytryny, cukier oraz śmietanę.
  • Mieszamy.
  • Próbujemy i ewentualnie dodajemy cukru lub śmietany.
  • Jeśli masa jst zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody.
  • Chrzan przechowujemy w wyparzonym słoiczku w lodówce ok 3-4 tygodni.
http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowy-chrzan-jak-zrobic-chrzan-w-domu/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *