Do chleba | Sosy

Domowa musztarda z miodem

29 sierpnia 2015

Musztarda, jak smakuje każdy wie. Mi nie odpowiada każda musztarda. W tej kwestii jestem naprawdę wybredna i wybieram te słowackie a nie polskie. Jednak żadna musztarda nie dorówna smakiem tej domowej – robionej przez siebie.

Oprócz tego, że wiemy co jemy, to sami możemy kreować smak musztardy dodając do niej czy to więcej miodu, więcej gorczycy czy ulubione przyprawy. Z taką musztardą wszystko smakuje wybornie. My używamy jej do kanapek, dań mięsnych czy grilla.

Domowa musztarda z miodem

Składniki

  • po 6 łyżek gorczycy białej i czarnej (może być tylko biała)
  • 10 łyżek wody + 6 łyżek opcjonalnie
  • 8 łyżek octu z białego wina
  • szczypta soli
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania

  • Gorczycę zalewamy wodą i octem i odstawiamy na noc do napęcznienia.
  • Rano blendujemy gorczycę razem z solą i miodem. Jeśli musztarda jest zbyt sucha, dodajemy ok. 6 łyżek wody.
  • Możemy dodać ulubione przyprawy.

Notatki

O ostrości musztardy decydujemy dozując odpowiednio ocet. Im więcej octu, tym musztarda ostrzejsza. Lub im mniej wody a zachowane proporcje octu tym musztarda ostrzejsza.

http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowa-musztarda/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *