Szybki bigos z młodej kapusty

kapusta młoda

Taki bigos robię bardzo często z pozostałości kapusty. Jeśli zostaje mi kapusty białej czy to z surówki czy to z gołąbków, to więcej niż pewne, że kapusta w takiej wersji zawita na naszym stole.

Jeśli kapusty masz za mało, możesz zawsze dorzucić trochę kapusty kiszonej, wtedy smak jest bardziej intensywny. Możesz też pobawić się i uczynić to danie tzw. podsumowaniem tygodnia dorzucając resztki wędlin, papryki, czy kawałek pomidora ze śniadania.

Szybki bigos z młodej kapusty

Szybki bigos z młodej kapusty

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 laska kiełabsy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 pęczka koperku

Sposób przygotowania

  • Kapustę myję, szatkuję i wrzucamy do garnka.
  • Dodaję ok 3/4 szkl. wody.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Dusimy na wolnym ogniu ok 20-30 min.
  • Cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę.
  • Dusimy ok. 30 min. do miękkości.
  • Dodajemy koncentrat i pod koniec dosypujemy koperek.
  • Jeśli używamy zwykłej kapusty, czy dodaliśmy kapusty kiszonej, czas duszenia może się różnić.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/szybki-bigos-z-mlodej-kapusty/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany