Sałatki/Surówki

Surówka z pora, jabłka i marchwi

23 lutego 2016
Jump to recipe

surowka z pora

Por to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak.

Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach.

Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem.

Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić na ok 15 min. To czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie już tak ostry w smaku.

My lubimy surówki, bo można je bardzo wdzięcznie komponować w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj nawet sałata lodowa, rzodkiewki czy ogórek świeży. Gotowanie to zabawa i masa eksperymentów, więc zachęcam do szukania swoich smaków, choćby modyfikując przyprawy – dodając cukier czy sok z cytryny lub zastępując jogurt np oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *