Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka rozrobionego kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 gałązki natki
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  • Kapustę szatkujemy, solimy, dodajemy kwasem i odstawiamy na 30 minut.
  • Po tym czasie kapustę ugniatamy, żeby puściła sok.
  • Marchewką ścieramy na jarzynowej tarce.
  • Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Natkę kroimy i dodajemy do warzyw.
  • Całość solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i musztardę.
  • Polewamy oliwą i mieszamy
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-bialej-kapusty/
Jedna z najlepszych surówek. Znika u nas ze stołu bardzo szybko. Jak są goście, pytają się o przepis. Kapusta nie jest może nawdzięczniejszym warzywem na surówki czy sałatki, ale tutaj sprawdza się idealnie.

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany