Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym

surowka z pora z ogórkiem

Kolejna surówka, która powstała na zasadzie czyszczenia lodówki. Lądowało  w niej to, co akurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia.

Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący.

I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu, ale w tym roku dużo testuję na surowo te warzywa, które zwykle uważa się za te, przeznaczone do gotowania. I tak na surowo raczyliśmy się brokułem i kalafiorem. I tutaj powtórka z kalafiora. Dzięki surowości a może surowiźnie wszystkich warzyw, surówka świetnie chrupie. Jeśli nie lubicie aż tak chrupkiego pora lub ma też być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się ostrego smaku.

Ja jak zwykle zachęcam do eksperymentów, dorzucenia kalarepki, rzodkiewki czy innych warzyw dla urozmaicenia smaku i koloru.

surowka z pora i kalafiora

Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym

Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym

Składniki

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 1/2 strąka papryki
  • 1 średni ogórek
  • kilka różyczek kalafiora
    Sos
  • 2/3 szklanki jogurtu
  • sól, pieprz
  • szczypta curry

Sposób przygotowania

    Sos
  • Składniki sosu wymieszać
    Sałatka
  • pora myjemy i tniemy w talarki
  • jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Paprykę tniemy w paseczki
  • Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki.
  • Podajemy polaną sosem jogurtowym
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany