Sałatki/Surówki

Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i fety

25 lipca 2015

sałatka z fasolką

Dzisiaj propozycja na letni obiad lub kolację. Jakże inna w smaku od tradycyjnie serwowanej u nas fasolki  z bułką i masłem.  Sałatka z fasolki szparagowej, fetey, pomidorków i fasoli. Całość posypana natką.

fasolka

Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i fety

Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i fety

Składniki

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 grubsze plastry fety
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej papryki
    Sos
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżki musztary dijon
  • oregano

Sposób przygotowania

    Sos
  • Wszystkie składniki wrzucamy do słoiczka lub kubka, czosnek wyciskamy przez praskę. Mieszamy do uzyskania ulubionej konsystencji
    Sałatka
  • Fasolkę gotujemy.
  • Fetę rozgniatamy widelcem
  • Pomidorki kroimy w ćwiartki, jeśli mamy większego pomidorka, to go kroimy w kawałeczki
  • Paprykę również kroimy w kawałeczki.
  • Natkę drobno siekamy.
  • Fasolkę wykładamy, na nią kładziemy paprykę i pomidory.
  • Po wierzchu posypujemy fetą i natką.
  • Całość polewamy sosem.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-fasolki-szparagowej-pomidorow-i-fety/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *