Sałatki/Surówki

Pieczona brukselka z mozzarellą

20 listopada 2017

Tak sobie myślę, że niewiele osób lubi brukselkę. Jeśli zapytacie dzieci, o ich największe jedzeniowe przekleństwa, to wiele z nich wymieni szpinak i brukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą.

Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą, w oliwie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Wiecie co jest świetnego w tym przepisie? Nie napracujecie się zbytnio, a w całym domu będzie pięknie pachniało czosnkiem i ziołami. I to jak!

My nie mamy problemu z brukselką. Lubimy ją pod wieloma postaciami – kroimy surową do sałatek, robimy z niej kotlety itp. A mąż pieszczotliwie nazywa ją bruksą 😉

Czas pieczenia jest bardzo umowny. Zależy od wielkości brukselek i Waszych smakowych preferencji. Jeśli lubicie lekko twardawe warzywa, to czas może być krótszy. W przypadku dużych brukselek, nieco się on wydłuża.

A wy jak lubicie przyrządzać brukselkę? Tradycyjnie, czy raczej eksperymentujecie?

Pieczona brukselka z ziołami i mozzarellą

Pieczona brukselka z ziołami i mozzarellą

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 125 g mozzarelli z bloku
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  • Brukselkę obieramy i kroimy na połówki
  • Mozzarellę ścieramy
  • Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy zioła, sól i pieprz
  • Do miski wrzucamy brukselkę, dodajemy oliwę z ziołami.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Całość przekładamy na blaszkę do lub naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy ok 30 min.
  • Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10-15 min, do miękkości warzyw
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/pieczona-brukselka-z-mozzarella/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *